Voorlichting op het Corona virus

Op deze pagina vind je de belangrijkste informatie over het coronavirus en advies over hoe te handelen. We hebben speciaal een nederlands- en engelstalige flyer gemaakt die je in de praktijk kunt gebruiken.

Aantal Covid-19 positief
in Suriname 10

Aantal Quaeantaine (overheid locaties)

Aantal genezen

Active Cases

Aantal overleden

In Suriname gelden vanaf vrijdagmiddag 13 maart 2020 nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Vice President Ashwin Adhin en ministers Vijay Chotkan (Openbare Werken, Transport & Communicatie en Stephen Tsang (Handel, Industrie & Toerisme). Maatregelen (gebaseerd op advies van minister Antoine Elias van Volksgezondheid) gepresenteerd tijdens de persbijeenkomst.

Het landelijke management team wordt gecoördineerd door directeur Nationale Veiligheid, Danielle Veira.

 

Het Covid-19-virus (coronavirus) in het kort

Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper besmettingsgevaar. Iemand kan gemiddeld twee à drie anderen besmetten. Dit cijfer daalt echter door alle voorzorgsmaatregelen. Verreweg de meesten hebben lichte (griepachtige) klachten. Bij bijna alle sterfgevallen betreft het oudere of al zieke mensen.

 

Hoe herken je besmetting?

Er is een risico op besmetting als iemand voldoet aan de volgende criteria:

 1. In een risicogebied is geweest óf bij iemand die het coronavirus heeft.
 2. Koorts (38 graden of hoger) heeft.
 3. Moeilijk hoest of ademt.

Hoe zieker iemand is, hoe meer het virus zich verspreidt. Wie geen symptomen vertoont, vormt amper een besmetting. Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.

Heb je een vraag?

Voor algemene vragen over het coronavirus kun je terecht bij het publieksinformatie www.covid-19.sr

Bijeenkomsten en evenementen gecancelled?

Houd ook goed de berichtgeving in de gaten rondom onze bijeenkomsten en evenementen. Crisisteam welke bijeenkomsten door kunnen gaan en welke gecancelled moeten worden. De berichtgeving hierover vind je op www.covid-19.sr

 

Voorzorgsmaatregelen in de praktijk

Voor iedereen in de praktijk geldt:

 • Schud geen handen
 • Was je handen voor en na iedere behandeling minimaal 30 seconden met zeep en droog ze met papieren doeken. 
 • Hoest of nies in je elleboog of gebruik papieren zakdoekjes
 • Wrijf niet in je ogen

NB: Mondkapjes helpen niet om besmetting te voorkomen volgens  Medici die besmette patiënten behandelen dragen professionele mondkapjes, gecombineerd met andere beschermingsmiddelen.

 

Aanbevolen maatregelen richting cliënten

Hieronder hebben wij de belangrijkste adviezen met betrekking tot de cliëntenzorg op een rijtje gezet:

 • Verwijs cliënten naar de site van thuisarts.
 • Plak het hygiëneprotocol op de deur en in de wachtkamer.
 • Heeft iemand klachten en koorts, verwijs diegene dan naar haar of zijn huisarts. De huisarts heeft een protocol hoe er verder moet worden gehandeld.

 

Digitale zorg, zoals beeldbellen

Nu steeds meer patiënten hun afspraak afzeggen uit angst voor besmetting of omdat zij aan corona gerelateerde klachten hebben, kan digitale zorg een oplossing bieden om een aantal van deze patiënen toch te behandelen.

 

Algemene informatie voor werknemers

Dit zijn de belangrijkste adviezen voor werknemers: 

 • Houd je aan de hygiëne-maatregelen (zie voorzorgsmaatregelen).
 • Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen adviseert  om niet naar het werk te gaan als je lichte luchtwegklachten (of erger) hebt én als je de afgelopen 2 weken in een risicogebied bent geweest. Maar ook als je de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een persoon met een bevestigde infectie met corona, bijvoorbeeld een huisgenoot. Het is belangrijk om thuis goed in de gaten te houden of de klachten verergeren. Is dat het geval, neem dan telefonisch contact op met je huisarts.
 • Voor zorgverleners buiten het ziekenhuis, gelden deze adviezen www.covid-19.sr.
 • Als er ergens het coronavirus is vastgesteld, treedt er een protocol werking.

 

Algemene informatie voor praktijkhouders

Wat zijn de belangrijkste adviezen praktijkhouders?

 • Wijs je werknemers op de hygiëne-maatregelen die zij zelf kunnen treffen (zie voorzorgsmaatregelen). Zorg als werkgever dat er voldoende water, zeep en papieren doeken voorhanden zijn. Desinfecterende gel werkt ook goed om de handen te desinfecteren, maar regelmatig handen wassen is beter.
 • Adviseer werknemers die (milde) griepklachten en hoestklachten vertonen contact met je op te nemen. Samen kunnen jullie beslissen of het verstandig is naar het werk te komen, dan wel eerst de huisarts te raadplegen. Bij milde griepklachten wordt er geadviseerd thuis te blijven en te zorgen dat men anderen niet besmet.
 • Staat jouw praktijk in een risicogebied? Dan is het verstandig dat werknemers met griepachtige klachten en hoestklachten thuis blijven en -voorzover natuurlijk mogelijk- thuis werken.
 • Voor zorgverleners buiten het ziekenhuis, gelden deze adviezen.
 • Als er ergens het coronavirus is vastgesteld, treedt er een protocoliin werking. Het sluiten van je praktijk kan een maatregel zijn.
 • In een aantal gevallen zal de werknemer wegens het virus niet op het werk willen of kunnen verschijnen zonder dat er sprake is van ziekte. Bijvoorbeeld bij quarantaine op laste van de huisarts of.
 • Maak als praktijk een noodplan waarbij je praktijk zo goed mogelijk kan blijven functioneren als er veel werknemers door ziekte niet kunnen werken en/of doordat je praktijk in een quarantaine gebied komt te liggen waardoor er geen personeel naar de praktijk kan komen.

Heb je een andere vraag over het coronavirus?

Stuur dan een mail naar www.covid-19.sr. We nemen jouw vraag dan mee in de informatie op deze plek.